Cluj-Napoca, în finala competiției „Capitala europeană a inovării 2020”. Cu ce orașe concurează pentru premiul de un milion de euro

Cluj-Napoca, în finala competiției „Capitala europeană a inovării 2020”. Cu ce orașe concurează pentru premiul de un milion de euro
Expertii independenți au apreciat modul în care Cluj-Napoca utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale
Publicat: 05/08/2020, 16:00

Cluj-Napoca a intrat în finala competiției pentru titlul de „Capitala europeană a inovării 2020”, alături de alte 11 orașe din state membre UE, și ar putea câștiga 1 milion de euro.

Cluj-Napoca, municipiu numit și „Sillicon Valley de România”, se numără printre cele 12 orașe din nouă țări care au fost selectate pentru a intra în runda finală a concursului „Capitala europeană a inovării 2020”.

Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor, a anunțat, miercuri Reprezentanța Comisiei Europene în România.

La ediția de anul trecut Nantes a fost desemnată Capitala inovării, în 2018, Atena, iar în 2017, Paris.

Care au fost criteriile de selecție

Cei 12 finaliști ai ediției 2020 au fost selectați de un juriu la nivel înalt format din experți independenți care au analizat modul în care orașele utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor, a anunțat Comisia Europeană.

Finaliștii ediției din acest an sunt (în ordine alfabetică):

  • Cluj-Napoca (România)
  • Espoo (Finlanda)
  • Gent (Belgia)
  • Groningen (Țările de Jos)
  • Helsingborg (Suedia)
  • Leeuwarden (Țările de Jos)
  • Leuven (Belgia)
  • Linz (Austria)
  • Milano (Italia)
  • Reykjavik (Islanda)
  • Valencia (Spania)
  • Viena (Austria)

„Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a premiului „Capitala europeană a inovării” va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Câștigătorii, anunțați în septembrie

Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Concursul „Capitala europeană a inovării” (iCapital) este organizat și finanțat în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. Aceasta recunoaște că orașele sunt actori unici în promovarea inovării, care contribuie în mod semnificativ la creșterea rezilienței, a durabilității și a calității vieții. Orașele din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont 2020 sunt eligibile pentru participarea la concurs, au detaliat reprezentanții Comisiei.

Comisia va anunța câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate ai concursului „Capitala europeană a inovării 2020” în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.

Tot atunci Comisia va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) – „Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar” și Premiul pentru impact Orizont 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum încearcă Japonia, China și Coreea de Sud să-l lase pe Kim Jong Un fără...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tarom oferă bilete de avion gratuite pentru copii
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Afacerea de succes pornită de un maramureşean mutat de la oraş la ţară. Îşi vinde...
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită...
Șocul cultural avut de o studentă africană din Marea Britanie când a venit în România:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Traian Băsescu a anunțat în direct la TV. DECIZIE înainte de alegeri
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
EXCLUSIV! Feli Donose, dezvăluiri inedite despre al doilea copil: ”Las dorința de a adopta un...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos
×